Apr 14, 2010

Mampukah aku .....?
Epigraf
Kadang-kadang , bila diamanahkan sesuatu , kita rasa ragu-ragu .

Kadang-kadang , bila kehadapan untuk menyampaikan , tiba-tiba terdetik ; "bukanlah aku selayaknya" .

Kadang-kadang , bila bercita-cita tinggi , terasa seakan mustahil pula ~Katakan pada diri ..
Perkara pertama yang Allah mahukan daripada kamu ialah , kamu mesti YAKIN pada diri sendiri . Kamu perlu sedari kedudukan kamu . Kamu perlu YAKIN bahawa kamu adalah pemimpin dunia , walaupun , musuh-musuh kamu cuba merendah-rendahkan kamu . Kamu juga perlu YAKIN bahawa kamu adalah guru buat seluruh manusia , walaupun , secara zahirnya orang lain lebih menguasai kehidupan ini . Namun , segala kesudahan akan berpihak pada orang yang bertaqwa .

Oleh itu ,

Wahai Pemuda ..

Perbaharuilah keYAKINan kamu . Tetapkan MATLAMAT dan HALA TUJU kamu . Kekuatan pertama adalah keYAKINan . KeYAKINan akan melahirkan perpaduan . Perpaduan pula pasti akan membuahkan kemenangan . Jadi berimanlah dan pupuklah persaudaraan . Seterusnya , tunggu dan lihat , kemenangan pasti menjelma .

Wahai Pemuda ..
Dunia ketika ini sedang kebingungan dan kehilangan arah . Apa sahaja system yang ada di dunia kini telah gagal menyelesaikan masalahnya . Dan hanya satu sahaja ubat yang masih ada iaitu ISLAM .

Oleh itu , maralah dengan nama Allah untuk menyelamatkan dunia ini . Seluruh manusia sedang menanti-nantikan orang yang bakal menyelamatkan mereka …

Hanya risalah ISLAM sahaja sebagai penyelamat dan KAMUlah pemegang obornya !
-asSyahid Imam Hassan alBanna-

Epilog

Bila ragu-ragu , yakinlah , ini anugerah Ilahi dan pasti dirimu mampu !

Bila terdetik "bukanlah aku selayaknya" di hati , janganlah berundur dan duduk , tetapi maralah dan yakinlah , "Allah jua sebaik-baik tempat bergantung harap dan padaNya sahajalah aku berserah !"


Bila terasa mustahil dek bercita-cita tinggi , yakinlah dirimu mampu merealisasikannya ! Impian yang besar lahir daripada jiwamu yang besar . Walk the talk ~

3 comments:

nahdiyyah said...

syukran ya ukhtie..atas tiupan semangat nt:)

ha|ana|zak25 said...

Nahdiyyah > jzkkk juga buat nt :)

rda said...

Thanks Tikah, kita hampir rebah bila memikirkan MUET yang entah apa2. Hehe. (:

Btw, bila fly ke Timur Tengah? Mesir, perhaps?