Jul 23, 2009

Tapis ; Air & Iman

"Hari ini juga kita kena beli penapis air !"
Inilah titah biro masakan bait ar-Rayyan , bila didapati ahli rumah kami semakin melarat diserang sakit tekak , ngilu gusi , gigi berlubang , batuk-batuk ........ dek bekalan air yang berkarat .

Dalam tempoh 24 jam selepas titah disuarakan , penapis air gah di sudut dapur rumah . Biro masakan memang cekap , Tahniah ! Dalam tempoh 48 jam penapis air berperanan , ternyata molekul-molekul karat dapat disingkirkan dan kesannya , kejernihan air di rumah kini lebih diyakini dan selamat diminum tanpa perlu diragui !



Kata salah seorang dari kami ....
" Kita hendakkan sesuatu yang terbaik buat kesejahteraan tubuh badan kita , begitu juga dengan ALLAH kan ? Mahu jiwa yang terbaik menyelusuri jalan-NYA.. "
++++++++++++++


" Akan ada di kalangan umatku segolongan umat yang muncul berpegang kepada kebenaran . Mereka tidak disusahkan oleh sesiapa yang mengacuhkan mereka sampai datang perintah Allah , mereka tetap begitu " (bukhari&muslim)



Indah kalam Rasul junjungan

Perlukan keteguhan azam

Istiqomah , tetap pendirian

Jangan mudah terhalang

Janji Allah pasti datang !


Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya

Rasul bermadah lagi

Satu janji , satu aspirasi

Islam takkan dapat ditandingi

Cuma yang belum pasti

Adakah kita tinggi peribadi ?

Untuk memikul amanah suci

Bagi merebut pandangan ILAHI

Sebagai jiilul Quran tersendiri ....



" Allah lah yang Maha Kaya sedangkan kamu lah orang yang berkehendak ( kepada-Nya ) dan jika kamu berpaling nescaya Dia akan menggantikan ( kamu ) dengan kaum yang lain , dan mereka tidak seperti kamu ini " ( Muhammad : 38 )



Ayat ALLAH cukup menggentarkan

DIA tidak teragak-agak membuat tapisan

Buat hamba-hambanya yang bermalas-malasan

Sentiasa mencipta alasan

Liat dengan dakwah dan peningkatan

Mahu diketuk berterusan

Tidak menjadikan penggeraknya Iman

Cinta ALLAH dibuat khayalan

Bimbang kelak diri akan terbuang

Daripada jalan dakwah , penuh ujian

Dibiarkan ALLAH penuh keasyikan

Tertipu dengan jalan kehancuran !!



Ketahuilah ............

ALLAH memelihara jalan-NYA

Agar disusuri hati yang bersih

Sarat dengan ketaqwaan

Merindui wajah-NYA

Jua keredhaan

Itulah jiwa insan pejuang



Bimbangilah ....

Daripada memiliki jiwa munafiq

Bertopeng ketaatan ... !



Inspirasi : Tautan Hati - Fatimah Syarha
++++++++++
" Alamak ! Tak faham la thumb-drive ni .... kenapa tak boleh buka ? Dari laptop muallim , sekolah ... sekarang kat laptop umi pon tak boleh juga ... ??? Pastu , dia bagi pilihan untuk format balik ???? "
" Cuba la format balik "
" Ok ......................... la . Untuk kali ke-3 !! Habis hilang segala-galanya ! "
" Ada virus la tue ~ Dah ... dah , nanti tolong install kan Kaspersky 2009 kat laptop umi "
.. erm . Segalanya perlu pada TAPISAN . air . thumb-drive . laptop . IMAN .

2 comments:

| makhlukDIA | said...

wah..mantap2..analogi air dan iman..

lupe pulak..ana pon saket tekak hrtu..pastu ngadu ngan umi ana..tp x dilayan..sob2..

mantap punye ketua senduk arrayyan..sekali perintah terus ade..ke ke ntah2 korg dah lame rancang..sejak ana ade lg..hehe2..(dah dah jgn carik gado dgn die..he2)

moga2 kita tsabat di jalanNYA!amen

haANAzak25 said...

Rancang , .. rancang juga 'affa .
But , once nmpak penangan air tanpa tapisan ...
Titah ket. masak diturut jua ~

Allahumma Tsabbitna